Una idea de feia anys… Recórrer la zona desèrtica dels Monegros. En dues jornades d’unes set hores cadascuna vaig «navegar» amb el GPS per dues rutes que previament havia buscat. La primera, amb sortida i arribada al poble de Leciñena, em duia al sostre del Monegros per la Sierra de Alcubierre. La segona, amb sortida i arribada a La Pobla de Alfindén, per Montes Blancos i un dels toros d’Osborne.
Vaig decidir fer la sortida en solitari i en autosuficiència. El problema de l’aigua el vaig resoldre fent dues rutes circulars que em permetien carregar aigua al matí (1,5 litres al camelback i 1,2 litres en dues ampolles) i omplir de nou a l’acabar. Els càlculs per la primera jornada van ser justets, tot i que vaig acabar la ruta amb uns centilitres d’aigua. El circuit del segon dia feia un 8, el que va permetrem carregar aigua i fer un descans d’una hora al passar per La Pobla. Naturalment, el tema de menjar va limitar-se a barretes i gels durant les rutes. A la parada intermitja de la segona jornada vaig poder comprar fruita.
Inicialment tenia previst fer tres jornades, però l’avís d’entrada d’una forta onada de calor va fer que em repenses i fusiones la tercera amb la segona, tot i que això ja no va fer possible que fes els 100 km totals, quedant amb 88.
L’experiència em va agradar molt, igual que les dues rutes, molt diferents entre elles. La primera fins i tot amb zones de bosc i força verd. La segona, molt àrida i desèrtica. Al llarg de les set hores i 48 km de ruta del primer dia vaig trobar-me amb només dos ciclistes en BTT. El segon dia, també de set hores però només 44 km, tampoc es que saludes a massa personal. Entre els desplaçaments d’anada i tornada i les dues jornades d’activitat calculo que vaig estar gaire be sol unes 60 hores… I no em vaig aborrir! Les rutes no estaven marcades sobre el terreny. Navegada seguin els tracks del GPS. Per dormir vaig aprofitar que el Ford Kuga em permetia estirar-me al darrera. Va ser el meu hotelet durant les dues nits (cap d’ells bones per descansar: la primera per pluja intensa i la segona per una parella d’amics que van decidir que el millor lloc per explicar-se la vida fins més enllà de les dues de la matinada era just al costat del meu cotxe).
La piscina de Leciñena va ajudar-me molt al final del primer dia. Igualment les dutxtes municipals de la zona esportiva de La Pobla de Alfindén.
Tot plegat m’ha fet pensar que l’any vinent tornaré. Descobriré les salines de los Monegros.